TBOOK-A-737

A KVALITATÍV KUTATÁS

 

képhelye

Szerző: Mason, Jennifer

Kiadó: Jószöveg Műhely, 2005

ISBN: 9637052070

Terjedelem: 208

Témakörök: 6.1. Kvalitatív módszerek

Leírás: Jennifer Mason könyve Angliában igen népszerű, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy öt kiadást ért meg első megjelenése óta. A szigetországban szinte a kvalitatív kutatások "Bibliájának" számít. A népszerűség oka, hogy a könyv hihetetlen praktikussággal közelít a minőségi kutatásokhoz. Aki Jennifer Mason könyvét elolvassa, nagy valószínűséggel színes, izgalmas, alapos kutatási tervel fog vizsgálódásainak nekilátni.
És nem csak a kutatási tervhez kap jó szellemi, módszertani fegyverzetet az olvasó, hanem hasznos tanácsokkal gazdagodik a kvalitatív kutatásokban használatos úgynevezett "adatgeneralizációs" eszközökről is, mint az interjúzás, a megfigyelések, a dokumentumok és vizuális anyagok kezelése. Ezenkívül ez a kiváló szakkönyv az alkalmazható mintavételi eljárásokba, s az összegyűjtött anyag szortírozásába és elemzésébe is beavatja az olvasót. Jennifer Mason könyvének további értéke, hogy állandó reflexióra kényszerít. Teszi ezt azzal a céllal, hogy a könyvét olvasó kutató számára tudatossá tegye saját kutatása minden egyes lépését. A szerző bámulatos logikával tárja az érdeklődő elé a lehetséges alternatívákat és azok következményeit a kutatás menetére, illetve a levonható konklúziókra. E könyv kitűnő segédanyag a kvalitatív kutatásokkal ismerkedni akarók, de a gyakorlott kutatók számára is. Ez utóbbiak elsősorban abban kapnak ösztönzést a szerzőtől, hogy kutatásuk során folyamatosan feltegyék illetve megválaszolják maguk számára is a szükséges módszertani és elméleti, elvi kérdéseket.
Az empirikus - mennyiségi - kutatások mellett manapság egyre nagyobb az igény a minőségi paraméterek megismerésére. Fontos módszertani eljárásról lévén szó, ez a kvalitatív kutatások rejtelmeibe beavató tankönyv nem csupán a szociológusképzésben használható eredményesen, de mindazon tudományterületeken is - pl. orvostudomány, állam- és jogtudomány, politológia, antropológia, szociális munka, média, közgazdasági és üzleti tudományok stb. -, amelyekben a kvalitatív kutatások alkalmazása szükséges és sikerrel kecsegtet.

A könyv bolti ára:  1 990,- Ft

Fókusz Online ár:   1 891,- Ft

vásárolja meg ezt a könyvet a Fókusz Online weboldalán »